Je wilt veranderen & veilig blijven

Waarom zijn we zo weerbarstig?

Waarom verzet ik mij tegen verandering? Vanwaar die weerstand, terwijl ik zo’n last heb van hoe ik doe? Wil ik eigenlijk niet veranderen?

Ik hoor die vraag vaak en merk dat mensen boos worden op zichzelf, omdat er iets hapert, omdat het niet snel genoeg gaat, omdat ze zichzelf herhalen.

We zijn niet weerbarstig, maar de vraag die we eigenlijk moeten stellen is: Waarom blijven we ‘in lijn’ met wat we binnen in ons dragen? En het antwoord op die vraag is: Omdat het ons heeft geholpen te overleven. Het is niet waar dat je niet wilt veranderen, maar je wilt veilig blijven.

Als je binnen in jezelf de overtuiging hebt dat het niet veilig is om anders te zijn, zorgt die overtuiging ervoor dat je ‘binnen de lijnen’ blijft. Iedere baby komt terecht in een bepaalde structuur; dit is het leven, dit is de wereld, dit is zoals het is.

Buiten de lijnen

En dan komt er een moment dat dit kind iets ‘anders’ doet, ‘buiten de lijnen’ stapt en een pak op zijn of haar donder krijgt van moeder, vader, zus, broer, tante, opa; thuis, op straat, op school. En als het kind dat (een paar keer) meemaakt zorgt het vanzelf dat het voortaan binnen de lijnen blijft, zodat het weer veilig is.

Hoe en wanneer je wat besloten hebt weet je al lang niet meer. Maar er was een aanleiding en jij hebt jouw conclusies getrokken. Het kan zijn dat je ‘kort gehouden’ bent omdat ze jou probeerden te beschermen. Of dat je geslagen werd, omdat degene die jou sloeg geen andere manier kende. Je moeder of vader was misschien zelf erg bang, om welke reden dan ook. Weet jij het? En zegt het iets over jou of over degene die sloeg? Hoe dan ook, hoe lijkt het je om deze pijnlijke herinneringen en de gevolgen ervan los te laten en om ruimte te maken voor jou, je talent, je dromen en idealen?

De beste manier om dit ‘binnen-de-lijnen-blijven’ te veranderen is naar al de binnen-de-lijnen-stukjes in jouw bewuste en onbewuste brein te gaan en ze één voor één te veranderen¹. En dan, plotseling, ga je op natuurlijke wijze in een andere richting bewegen, lossen de lijnen op en ga je jouw eigen richting.

Mijn leven is normaal, zoals ik nu ben was ik altijd, zo lijkt het mij nu. Maar ergens herinner ik mij dat ik anders was en dat ik allerlei problemen had. Vandaag is mijn essentie anders dan vroeger en dat heeft alles te maken met het opruimen van oude overtuigingen over mezelf, de wereld en het leven. Oh ja, ik ben veranderd. En dat heeft tot gevolg dat mijn hele leven veranderd is. Liever, leuker en makkelijker.

Wanneer je dit werk gaat doen en jouw herinneringen verandert, kun je jouw hele identiteit afbreken. Je zal niet langer dat waardeloze stuk vreten zijn, die nietsnut, angsthaas, papzak of noem het zelf maar, dat jouw zelfbeeld nog steeds bepaalt. Jouw persoonlijkheid zal veranderen en het is mogelijk dat je succesvoller wordt dan je ooit hebt durven geloven. Dus wees gewaarschuwd!

Sta jezelf toe te zien wat jij jezelf niet toestaat te zien.
(Milton Erickson)

Of je het leuk vindt of niet, waarschijnlijk lijk je op je moeder², je gedraagt je zoals je moeder en je hoort jezelf dezelfde dingen zeggen. Of je kinderen vertellen je dat je precies hetzelfde doet. En zonder dat je het weet of wilt herhaal je de herinneringen keer op keer opnieuw. Merk je dat je hetzelfde verhaal blijft vertellen en het nog steeds gelooft? En hoor je hoe je klaagt over jouw problemen, net als je moeder? Of je drinkt ze stilletjes weg, net als je vader?

De regels mag je zelf veranderen

Het is niet zo dat je niet wilt veranderen, maar je wilt gewoon veilig zijn. Dus je blijft braaf doen wat iedereen thuis doet, net als je moeder.

Maar jij kunt de regels veranderen en dat moet je zelf doen. De regels veranderen betekent: je gaat naar dat deel in jou dat je moeder vertegenwoordigt en je gaat voor haar zorgen. Je geneest je moeder, in jou.

Is het werkelijk je moeder? NEE, je moeder is er niet bij. Dat maakt het zo makkelijk.

Je mag nu jouw dingen aanspreken en transformeren, wat het ook is dat jij in jezelf vasthoudt; voor jou en tegen jou.

Je bent niet gebroken. Er is niets mis met jou. Je bent goed. Je doet het goed. Misschien ben je niet tevreden met de resultaten? Als je de resultaten wilt veranderen moet je veranderen wat je in jezelf vasthoudt en gaan handelen vanuit andere regels binnen in jou. En jij mag de regels zelf bepalen.

¹  Opruimen hoeft echt geen maanden te duren. Integendeel, in enkele uren kan veel, want je hoeft het niet allemaal te vertellen. Hoe vaak heb je het al verteld? En wat heeft dat opgeleverd?  Liever niet! Dat is in deze methode niet nodig.

²  Moeder kan vervangen worden door: vader, zus, broer, schooljuf, etc.