Waarom zou je retraites doen?

Jaren geleden deed ik mijn eerste stilteretraite en dat vond ik geweldig. Wat een verademing als iedereen gewoon een paar dagen zijn kop houdt! Kort daarna was ik als deelnemer en begeleider bij intensives, die door door het ITIP georganiseerd werden. Een intensive is ook een vorm van retraite. Het is een krachtige manier van zelfreflectie en bezinning, omdat je even helemaal los komt van alles wat je gewend bent.

Al jaren organiseer ik met veel plezier en behoorlijk succesvol individuele en groepsretraites in binnen- en buitenland. Voor mij is het een begrip, maar onlangs kreeg ik de vraag: Wat is een retraite eigenlijk? En waarom zou je zoiets doen?

Wat is een retraite?

Volgens Wikipedia betekent retraite:

Een retraite is een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. Een daarvoor geschikte omgeving kan een klooster of een speciaal daarvoor opgericht retraitecentrum zijn. Een retraite biedt vaak de gelegenheid om in een groep met de hulp van een leider gedurende een aantal dagen intensief te mediteren.

Tot laat in de 20e eeuw waren door scholen georganiseerde retraites voor katholieken in Nederland en Vlaanderen heel gewoon. Deze retraites richten zich op verdieping van geloofsinzichten en -beleving. De laatste decennia worden ook retraites georganiseerd buiten het kader van georganiseerde religies, waarin dan de zin van het bestaan of de persoonlijke verwachtingen in het leven centraal staan.

In het Leger des Heils worden officieren die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben ‘op retraite gesteld’.

zomerretraite in Friesland in 2018
Zomerretraite 2018 in Noordwolde, Friesland

En waarom zou je retraites doen?

Waarom je zo nu en dan retraites zou moeten doen, beschreef Jasmijn Koeling, in onderstaand artikel, dat ik heb overgenomen uit Happinez.

Ik denk dat op retraite gaan zinvol is en deel graag met jou waarom ik daarvan overtuigd ben:

6 redenen om retraites te doen

  1. Je kan het alleen. Je hoeft geen avonturier te zijn, want je gaat naar een veilige omgeving, met vaak een vast programma, eten en huishoudelijke hulp.
  2. En je hebt écht contact met anderen. Vaak heb je minder of geen toegang tot sociale media, Facetime of Skype en juist meer vrije tijd, die je alleen kan doorbrengen door met onbekende gelijkgestemden te kletsen. Je hoort levensverhalen die kunnen inspireren of ontroeren. De kans is groot dat je op retraite een nieuwe vriend(in) voor de rest van je leven ontmoet.
  3. Je hebt écht contact met de omgeving. Ik heb vanmiddag doelloos gedwaald in het bos. Een onbekend terrein, dat al mijn zintuigen verraste. Na afloop ervaar ik ruimte en verwondering.
  4. Je ontmoet jezelf (weer). De ongekend snel veranderende dagelijkse realiteit is soms overweldigend. Op retraite kun je enkele gewoontes thuislaten, heb je telefoongesprekken met het thuisfront of minder tot geen internet. Hierdoor kun je nieuwe invulling geven aan de vrijgekomen tijd en ervaren hoe het is om je te vervelen, om te luieren, te wandelen of te mediteren. Voor mij vraagt dit aandacht, want in het begin van de week voelt de verleiding om gewoontes voorrang te geven, soms hardnekkig.
  5. Je hoeft niets. Alles mag en niets hoeft. Een ideale plek om je leven in een andere versnelling te zetten. Verwacht geen wonderen: je FIAT 500 zal niet plotseling in een limousine veranderen. Zie het eerder als een APK check.
  6. Investeer in je geluk. Een retraite is letterlijk en figuurlijk een investering en kan prijzig zijn. Misschien moet je eerst sparen of juist je buffer aanspreken. Maar mijn ervaring is – en ik zie dit bij mezelf en bij anderen – dat je gelukkiger en vrijer terugkomt. Meer in verbinding met jezelf, in contact met anderen en verwonderd over je omgeving. De verstilling en andere beleving van tijd kalmeert je geest en maakt ruimte voor inspiratie en creativiteit. Ik slaap vaak beter en langer, voel me minder gestrest en vitaler aan het einde van de week.

Een pauze, soms slechts van één week, biedt mij de mogelijkheid om écht te voelen hoe het met me gaat. Ik stel mezelf als ik op retraite ben altijd de vraag: als ik nog één jaar te leven heb, hoe wil ik mijn leven dan leven? De reflectie hierop zorgt dat ik verfrist en met ongekende levensvreugde uit een retraite kom, klaar voor een nieuwe betekenisvolle periode.

(Einde citaat Jasmijn Koeling)

Zomerretraite 2019 in Anilio, Griekenland

Enkele dagen focus helemaal op jezelf

Net als Jasmijn doe ik al jaren retraites. Ik vind het fijn en nuttig om om de zoveel tijd even afstand te nemen. Dus de telefoon uit, de laptop thuis laten en niet voor de kinderen of de katten te zorgen. Even geen agenda en los zijn van partner, huis en haard. Ik ga het liefst lopen, gewoon de natuur in. De tijd verliezen en dat helemaal niet erg vinden, een beetje mee in het ritme van het zonlicht en iets eten of drinken als je trek hebt.

Ik organiseer solo retraites voor mezelf of ik ga een paar dagen samen op pad. Maar dan wel met mensen, die ook de stilte kunnen waarderen.

Spirituele oefening kan net zo goed (of beter) buiten een klooster of kerk, zodat je niet door opgelegde rituelen en regels gehinderd wordt.

Vroeger gaf ik coaching, terwijl ik met mijn klanten langs de zee wandelde. Heel verfrissenf en effectief, want 2 uur later ging men met een mini vakantie gevoel naar huis. En ik ook!

Liever de natuur in dan een kerk of een klooster

Wat mij betreft is de natuur de beste kerk en de meest objectieve omgeving om aan zelfonderzoek en spirituele oefening te doen, wat dat dan ook precies mag betekenen.

Een retraite in groepsverband heeft vele voordelen. Het is een solistische weg, maar door ervaringen met elkaar uit te wisselen, krijgt hetgeen je ervaart een verdieping. Je mag natuurlijk selectief zijn in wat je met wie deelt. En het is gewoon inspirerend en leuk om samen te mediteren, dansen, wandelen en samen stil te zijn.

En er mag natuurlijk ook gelachen worden. Ontspanning en plezier in het leven zijn essentieel voor de gezondheid en als het leuk is gaat het makkelijker.

Zomerretraite 2019 in Pilion, Griekenland

In deze bizarre tijd kan ik geen groepsretraites plannen. Individueel zijn er misschien wel mogelijkheden. En wil je mijn onregelmatige updates ontvangen? Dat kan via onderstaande knop.

4 comments add your comment