Het is ruim 30 jaar geleden dat ik mijn eerste stilteretraite ervoer en kort daarop kreeg ik de kans om als begeleidster mee te gaan werken in retraites en intensives, onder andere bij het ITIP. (Een intensive duurt ook een paar dagen achter elkaar en biedt een hoge concentratie van aandacht, dat wil zeggen dagelijks 1 of meerdere sessies.) Ik vind het een mooie manier van zelfreflectie en bezinning, omdat je even helemaal los komt van alles wat je gewend bent. Voor mij is het een begrip, maar onlangs kreeg ik de vraag “Wat is een retraite eigenlijk?”. Een mooie aanleiding om er een blog aan te wijden.

Je ziet het nogal eens her en der aangekondigd: RETRAITE. In eigen land, op een zonnig Grieks of Spaans eiland of in Thailand, India of een andere exotische bestemming.

Yogaretraite, wandelretraite, religieuze retraite of stilteretraite. Wat is het eigenlijk en waarom zou je zoiets doen?

Volgens Wikipedia betekent retraite:

Een retraite is een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. Een daarvoor geschikte omgeving kan een klooster of een speciaal daarvoor opgericht retraitecentrum zijn. Een retraite biedt vaak de gelegenheid om in een groep met de hulp van een leider gedurende een aantal dagen intensief te mediteren.

Tot laat in de 20e eeuw waren door scholen georganiseerde retraites voor katholieken in Nederland en Vlaanderen heel gewoon. Deze retraites richten zich op verdieping van geloofsinzichten en -beleving. De laatste decennia worden ook retraites georganiseerd buiten het kader van georganiseerde religies, waarin dan de zin van het bestaan of de persoonlijke verwachtingen in het leven centraal staan.

In het Leger des Heils worden officieren die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben ‘op retraite gesteld’.

retraite op het platteland, wandelretraites, jeannettevanuffelen.nl

6 redenen om in retraite te gaan

Waarom je een retraite zou moeten doen, beschreef Jasmijn Koeling, in onderstaand artikel, dat ik heb overgenomen uit Happinez.

Jaren geleden deed ik een vierweekse meditatie retraite. In stilte. Ik had er vooraf goed over nagedacht, maar na twee weken was de rek eruit en gaf ik op. Toch ben ik dankbaar voor de ervaring en raad ik het iedereen aan – alleen ga eerst een weekend of week, vóórdat je tien dagen of een hele maand op retraite gaat.

Ik geef regelmatig retraites, maar vind het ook belangrijk zelf student te blijven. Dat geeft mij betekenis aan mijn leven.

Ik denk dat op retraite gaan zinvol is en deel graag met jou waarom ik daarvan overtuigd ben:

  1. Je kan het alleen. Je hoeft geen avonturier te zijn. Je gaat naar een veilige omgeving, met vaak een vast programma, eten en huishoudelijke hulp.
  2. Je hebt écht contact met anderen. Vaak heb je minder of geen toegang tot sociale media, Facetime of Skype en juist meer vrije tijd, die je alleen kan doorbrengen door met onbekende gelijkgestemden te kletsen. Je hoort levensverhalen die kunnen inspireren of ontroeren. De kans is groot dat je op retraite een nieuwe vriend(in) voor de rest van je leven ontmoet.
  3. Je hebt écht contact met de omgeving. Ik heb vanmiddag doelloos gedwaald in het bos. Een onbekend terrein, dat al mijn zintuigen verraste. Na afloop ervaar ik ruimte en verwondering.
  4. Je ontmoet jezelf (weer). De ongekend snel veranderende dagelijkse realiteit is soms overweldigend. Op retraite kun je enkele gewoontes thuislaten, heb je telefoongesprekken met het thuisfront of minder tot geen internet. Hierdoor kun je nieuwe invulling geven aan de vrijgekomen tijd en ervaren hoe het is om je te vervelen, om te luieren, te wandelen of te mediteren. Voor mij vraagt dit aandacht, want in het begin van de week voelt de verleiding om gewoontes voorrang te geven, soms hardnekkig.
  5. Je hoeft niets. Alles mag en niets hoeft. Een ideale plek om je leven in een andere versnelling te zetten. Verwacht geen wonderen: je FIAT 500 zal niet plotseling in een limousine veranderen. Zie het eerder als een APK check.
  6. Investeer in je geluk. Een retraite is letterlijk en figuurlijk een investering en kan prijzig zijn. Misschien moet je eerst sparen of juist je buffer aanspreken. Maar mijn ervaring is – en ik zie dit bij mezelf en bij anderen – dat je gelukkiger en vrijer terugkomt. Meer in verbinding met jezelf, in contact met anderen en verwonderd over je omgeving. De verstilling en andere beleving van tijd kalmeert je geest en maakt ruimte voor inspiratie en creativiteit. Ik slaap vaak beter en langer, voel me minder gestrest en vitaler aan het einde van de week.

Een pauze, soms slechts van één week, biedt mij de mogelijkheid om écht te voelen hoe het met me gaat. Ik stel mezelf als ik op retraite ben altijd de vraag: als ik nog één jaar te leven heb, hoe wil ik mijn leven dan leven? De reflectie hierop zorgt dat ik verfrist en met ongekende levensvreugde uit een retraite kom, klaar voor een nieuwe betekenisvolle periode.

Voorjaarsretraite

Enkele dagen focus op jezelf

Net als Jasmijn doe ik al jaren retraites. Het is prettig en nuttig om even afstand te nemen, de telefoon uit te zetten, de laptop dicht of thuis te laten, niet voor de kinderen of de katten te hoeven zorgen, niet naar je werk te gaan. Even los van partner, huis en haard. Ik ga het liefst lopen, de natuur in. De tijd verliezen en dat helemaal niet erg vinden, een beetje mee met het zonlicht en iets eten of drinken als je trek hebt. Meestal is het vooral drinken en met goede gezonde trek aan het eind van de dag aanschuiven aan de één of andere tafel.

Vaak organiseer ik dagretraites voor mezelf, ik ga ook regelmatig meer dagen samen met anderen op pad. Het is fijn als je met mensen loopt, die ook de stilte waarderen.

Zelfonderzoek en spirituele oefening kan wat mij betreft heel goed buiten een klooster of religieuze setting. Soms zelfs beter, voor mensen die ‘last’ hebben van dergelijke gebouwen. Vroeger heb ik veel gereisd met een vriendin, die als kind verplicht werd om uren stil te zitten in de kerk. Ik bezocht graag kerken, maar zij zat altijd binnen 10 minuten buiten te roken.

Wat mij betreft is de natuur de beste kerk en de meest objectieve ruimtegevende omgeving om aan zelfonderzoek en spirituele oefening te doen, wat dat dan ook precies mag betekenen. Ik laat dat graag aan de retraite deelnemer over. Maar het is zeker ook de moeite waard om het in groepsverband te doen, kennis en ervaringen uitwisselen, samen mediteren, samen dansen, samen wandelen en samen stil zijn en de stilte ervaren. En dat bij voorkeur in een prettig vrijstaand huis in de natuur.

En dit alles ondersteund door lekker vers voedsel, dat we zelf bereiden, zodat we ons ook met gewone aardse zaken bezighouden. Het mag ook best af en toe gezellig zijn en er mag ook gelachen worden. Ontspanning en plezier in het leven zijn essentieel voor de gezondheid en als het leuk is, prettig is, gaat het makkelijker.

Mijn retraites en intensives in 2019

Dit jaar doe ik retraites en intensives (meerdaagse sessietrajecten) in Noorwegen, Griekenland (data en plaats zijn bekend) en Nederland. Een groot deel van voorjaar en zomer ben ik in Griekenland, waar ik workshops, intensives en sessies ga doen. (En waar ik assisteer bij de Faster EFT – Eutaptics seminars.) Wil je meer weten? Stuur een mailtje en ik houd je op de hoogte.

Retraite wat is het en waarom zou je een retraite doen, 6 redenen om een retraite te doen.

Troödos gebergte op Cyprus.

4 comments add your comment