Op de meerdaagse zomerretraite, die ik in juni 2018 organiseerde op het Friese platteland, deel ik nu graag een terugblik.

Stilte en je even helemaal terug trekken is iets dat ieder mens naar mijn idee zo nu en dan moet doen. En bij voorkeur doe je dat dan op tijd en geheel vrijwillig in plaats van dat je ertoe gedwongen wordt als je overspannen of ziek bent geworden.

Zelf trek ik me redelijk vaak even terug. Dan ga ik er een paar dagen tussenuit of sluit me thuis op in stilte. Ik vind het fijn om me dan even helemaal te concentreren op mezelf, mijn ideeën en doelen. En om te evalueren en vooruit te kijken.

Noordwolde, zomerretraite, bezinning, ontspanning, ontstressen, stressrelease, loslaten, thuiskomen, ziel, bezieling, bezielingsspel, eutaptics-nederland, fastereft-nederland
Het mooie huis in Noordwolde plus aparte buitenruimte voor sessies

Ieder mens heeft stilte en bezinning nodig

Omdat ik er van overtuigd ben dat ieder mens dat nodig heeft en omdat ik weet hoe je dat optimaal kunt doen, bied ik deze gelegenheid graag aan anderen. Ooit heb ik bijgedragen aan grote groepsretraites, die het ITIP organiseerde. Daarbij ontdekte ik mijn talent om dit te doen, hoe groots het resultaat voor anderen was en hoe blij ik werd van deze manier van werken. Het haalde het allerbeste uit mij, want ik houd van de diepgang die je kunt bereiken in meerdaagse intensieve trajecten.

Nu heb ik ruimte gemaakt om dit te doen vanuit mijn eigen bedrijf. Ik ben dertig jaar verder en mijn visie, werk- en levenservaring maken dat ik nog beter begrijp waarom en hoe ik dit doe.

Ik bied alle kansen (de tijd, aandacht, stilte, omgeving en methodiek) om dat wat je niet meer nodig hebt los te laten, zodat er ruimte ontstaat voor wat wél van belang is voor jou om helemaal uit de verf te komen.

Mijn belofte met betrekking tot het resultaat van de retraite

 • Duidelijkheid krijgen met betrekking tot de eigen wensen en doelen.
 • Verbonden zijn met een missie voor jezelf & voor wat je wilt doen.
 • Voelen dat jouw innerlijke blokkades grotendeels zijn opgeruimd.
 • Weten dat je rotsvast vertrouwen hebt in jezelf.
 • Je eigen waarde(n) kennen, waarmee je betere resultaten bereikt.

Het beloofde aanbod en programma

 • Individuele sessies
 • Massage
 • Workshops in de groep
 • Drie nachten accommodatie
 • Vegetarische maaltijden
 • Fruit, sap, koffie, thee en water
 • Stilte & tijd voor jezelf
 • Met de zon opstaan
 • Dagelijkse dans & meditatie
 • Verhelderingssessie
 • Individueel lichaamswerk
 • Workshop Zelfhulp & tapping
 • Bezielingsspel
 • Schrijf- en tekenruimte

Jeannette is op een prettige manier vasthoudend! Ze weet de kern te vinden en op te lossen. Zodat je weer energie gaat steken in wat wél goed gaat. Dat doet ze met heel veel liefde, geduld en humor.
(Corrie)

zomerretraite, noordwolde, friesland, friese wouden, zonsondergang, avondrood, wijds uitzicht, prachtige plek, tijd voor jezelf, even ertussenuit, het platte land, buiten de randstad, avondrood, visuele terugblik, video, foto's, landschap
Snelle visuele terugblik

Aan jezelf werken temidden van een groep

In de feedback tijdens en na de retraite werden veel van bovenstaande beloofde resultaten bevestigd door de deelnemers. De groep was niet zo groot, waardoor ieder zich voldoende betrokken en op haar gemak voelde om gedachten, gevoelens en ervaringen te delen. Daarnaast kreeg ieder ruim voldoende individuele aandacht en was er tijd om op papier gedachten te ordenen en te bewaren.

Mijn bedoeling is dat iedereen aan zichzelf werkt, want het is geen relatie- of groepstherapie. Ook al komen mensen met uiteenlopende visie, leefstijl, thuissituatie, leeftijd, vakgebied en ervaring bij elkaar, men vindt altijd wel overeenkomsten en verbinding. Met de één meer dan met de ander en dat is prima. Dat is genoeg. Men komt niet voor elkaar, maar voor zichzelf.

Jeannette is een gedreven, enthousiaste professional vol humor en relativeringsvermogen. Ervaring en mensenkennis maakt dat ze snel de pijnplek vindt en je direct een stap voorwaarts laat maken. En dan nu een retraite. Echt een aanrader bij deze topper. Ze trekt je zeker weer vlot! (Kathinka)

Mijn terugblik op de uitvoering

Na de ontvangst, introductie en kennismaking op de eerste middag en avond, verliep de daaropvolgende 24 uur (buiten de workshops) in stilte. Dat was voor de meeste mensen in het begin wat onwennig, maar iedereen vond het na een tijdje prettig en zelfs jammer dat het voorbij was.

Het plan was om de retraite samen met een collega te begeleiden. Zo hadden we het voorbereid, maar helaas was zij genoodzaakt om twee dagen voor aanvang wegens persoonlijke omstandigheden af te zeggen en we vonden op zo’n korte termijn geen geschikte vervanging.

De bedoeling was om iedere deelnemer één sessie met mij en één met mijn collega aan te bieden. Toen dat niet door kon gaan heb ik iedere deelnemer twee sessies met mij aangeboden. Mijn collega zou massage en cranio-sacraal lichaamswerk doen, waardoor mensen ook fysiek aangeraakt werden. Maar door twee sessies met mij achter elkaar te doen ontstond er meer diepgang tijdens en ontspanning na de tweede sessie dan tevoren verwacht was. En daar was ieder achteraf zeer tevreden mee.

De begeleiding van het avondprogramma; het bezielingsspel, de cirkel en groepsgesprekken zou ik doen. Het ochtendprogramma met stretching en meditatie zou mijn collega doen, maar dat heb ik dus ook gedaan. Ik had weinig tijd voor mezelf, maar het resultaat was goed. De deelnemers hebben samen voor het eten gezorgd en daar hoefde ik me nauwelijks mee te bemoeien.

Wanneer was de retraite?

Van vrijdag 8 juni, 16.00 uur, tot maandag 11 juni 2018, 13.00 uur.

Feedback

Het enige dat niet aan bod is gekomen is individueel lichaamswerk en massage. Het overige is allemaal wel gelukt. De sfeer was prettig, rustig en ieder zorgde goed voor haarzelf en ook een beetje voor elkaar.

Jeannette is in staat om je op hele korte termijn op een effectieve en liefdevolle manier van al jouw stress en overtollige bagage af te helpen! En het allermooiste is: Het verandert je leven daadwerkelijk op een positieve manier! Zo geweldig om mee te maken!
(Martina)

Na het horen en lezen van de feedback ben ik tevreden. Het kort tevoren weten dat ik het alleen moest doen, vroeg wat meer creativiteit en inzet van mij. Er was ineens minder te overleggen en meer te doen. Maar hierdoor kon (en moest) ik het hele weekend zelf samen met de deelnemers vormgeven en dat vond ik ook heel prettig. Als je eerlijk bent in het aangeven van je beperkingen en hulp kunt vragen krijg je meestal meer dan je vraagt. Je geeft anderen dan ook gelegenheid om te geven en creëert samen gezonde balans.

Plus+!! … Nadat de naar ons toegefietste Friese deelnemer haar regenpak had uitgetrokken, kregen wij dat hele mooie lange weekend ongelooflijk lekker weer, waardoor wij vrijwel alle avonden buiten aten en ook de sessies buiten deden. Hiervoor hadden we een mooie plek op gepaste afstand van het huis.

retraite, zomerretraite, noordwolde, friesland, ontspanning, bezinning, stilte, terugblik, evaluatie, 2018, juni, fastereft, eft-nederland, eutaptics, individuele sessies, intensive
Heerlijke buitensessies met weids uitzicht

Conclusie na deze terugblik

De zomerretraite was geslaagd, zowel voor de deelnemers als voor mij. Dat werd duidelijk bij de evaluatie. De locatie was prettig, luxe en goed verzorgd en het verre uitzicht over de weide was heerlijk. Ik vind dit een heerlijke werkvorm om meerdere redenen.

Groepswerk doe ik graag samen met minimaal één andere, bij voorkeur lichaamsgerichte, specialist. Zeker als groepen groter zijn is één enkele begeleider niet ideaal, maar achteraf gezien was het geen reden om het hele project af te blazen. Het is fijn om twee verschillende begeleiders te hebben en de aanvulling met het lichamelijke werk en beweging vind ik belangrijk.

Na de zomer van 2018 volgden meer retraites, zoals vorige zomer in Griekenland en dit jaar is Frankrijk de bedoeling. Helaas hebben we het tijdstip moeten verplaatsen en is er nog geen nieuwe datum vastgesteld.