Heel lang geleden … op een mooie dag in de Ionische zee kwam ik terecht tussen een stel enorme caretta caretta zeeschildpadden. Ze zwommen naast me en voor me en achter me en onder me. Ze keken me aan en ik raakte betoverd en ik zwom met ze mee. Meer dan eens.

Vroeger werd ik wel eens ‘schildpad’ genoemd, omdat ik (te) langzaam was. Dat vond ik soms vervelend, maar ik deed niet heel erg mijn best om het te veranderen. In veel gevallen (als het me boeit) ben ik helemaal niet traag. Inmiddels weet ik dat dit tempo mij past en ook uitstekend werkt in het vak dat ik gekozen heb.

De carretta schildpad

Ik heb de carretta’s zien paren en baren. In het voorjaar, zittend op een hoge rots, zag ik ontelbaar veel schildpadden stelletjes dobberen voor de kust. En aan het eind van de zomer komen de vrouwtjes, als de mensen weg zijn, het land op. Moeder sjokt hijgend het strand op, ze legt een stuk of 100 eitjes en gaat direct terug naar zee.

Langzaam zijn, de tijd nemen, goed luisteren, geduld, flexibel, veerkracht hebben, je niet gek laten maken, de schildpad, caretta, Stress Release Specialist
Vrijwilligers houden de wacht op de stranden en markeren de nesten

Zoek het maar uit, kinderen! Ik zag de jonkies naar zee kruipen. Langzaam, maar met stijl en veel lef! De schildpad schijnt het enige dier te zijn dat het heeft gered vanaf de prehistorie tot nu.

Dan moet je wel veerkracht hebben. Bij jezelf blijven en kunnen loslaten. Lekker in je eigen tempo gaan en je niet gek laten maken door je omgeving. Gewoon je schouders durven ophalen voor de grootste dinosaurussen! En ze dan allemaal overleven. De schildpad is de ultieme Stress Release Specialist en daarom staat zij in mijn logo. Fascinerend en inspirerend!

En de muziek in onderstaand fragment, waarmee ik mijn video’s beïndig is ‘Fragile’ van Sting, uitgevoerd op viool door Richard Downs jr.