Schildpad logo

Heel lang geleden … op een mooie dag in de Ionische zee kwam ik terecht tussen een stel enorme zeeschildpadden. Ze zwommen overal om me heen en zelfs onder me door. Ze keken me aan en ik raakte betoverd en na die eerste keer heb ik ze vaker ontmoet in Griekenland en op Hawaii.

Vroeger werd ik wel eens ‘schildpad’ genoemd, omdat ik langzaam was. Maar in veel gevallen (als het me boeit) ben ik helemaal niet traag. Inmiddels weet ik dat dit tempo mij past en ook uitstekend werkt in het vak dat ik gekozen heb.

Ik heb de carretta’s zien paren in het voorjaar, zittend op een hoge rots op het Griekse eiland Zakynthos, zag ik ontelbaar veel schildpadden stelletjes dobberen voor de kust. En aan het eind van de zomer komen de vrouwtjes, in de nacht als de mensen weg zijn, het land op.

Moeder sjokt hijgend het strand op, ze legt een stuk of 100 eitjes en gaat direct terug naar zee. Zoek het maar uit, kinderen! Ik zag de jonkies naar zee kruipen, vroeg in de ochtend eind van de zomer op een leeg strand. Langzaam, maar met stijl en veel lef!

De schildpad schijnt het enige dier te zijn dat het heeft gered vanaf de prehistorie tot nu. Dan moet je wel veerkracht hebben, focus en bij jezelf blijven. Lekker in je eigen tempo gaan en je niet gek laten maken door je omgeving.

Gewoon je schouders durven ophalen voor de grootste dinosaurussen! En ze dan allemaal overleven. De schildpad is een doorzetter, een volhouder met veel geduld en daarom staat zij in mijn logo. Fascinerend en inspirerend!

En de muziek in bovenstaand fragment, waarmee ik mijn video’s beëindig is ‘Fragile’ van Sting, uitgevoerd op viool door Richard Downs jr.