Geboren en getogen in het Wilde Westen van Den Haag leerde ik al vroeg op eigen benen staan en altijd zicht te houden op de nooduitgang. Ik ben wars van taboes, omdat ik ze meestal niet begrijp. Een klant zei over mij: “Jij vraagt gewoon door, ook als het ongemakkelijk wordt. Ondanks dat het dan even heel onprettig voelt, is het altijd bevrijdend.”

Creatief als ik ben barst ik vaak van de ideeën en ik heb ook nog eens tig opleidingen gedaan. Ik wist wat ik wilde bereiken, maar mijn plannen en ideeën stapelden zich steeds weer op en ik stelde uit wat echt belangrijk was. En als ik dreigde vast te lopen ging ik nóg meer doen. Ik ben ook moeder, kostwinner en ruim 15 jaar zelfstandig ondernemer en ik zou niet anders willen.

Maar ik schaamde me wel eens wanneer het me niet lukte en dan bleef ik toch doorlopen. Ik was als de dood voor afhankelijkheid, tot ik 4 jaar geleden viel en in een rolstoel terecht kwam. Boem! Ik moest stil worden om weer vooruit te kunnen. Dat hoeft niet ver weg, in een klooster of op een bergtop, dat kan ook thuis op je eigen balkon.

Ook als ik bang ben doe ik het

Rond mijn dertigste had ik al een vet heftige loopbaan achter de rug in de psychiatrie, jeugdzorg en crisisopvang. Moe van al die shit pakte ik mijn rugzak en ging zwerven.

Ik trok maanden in mijn eentje door Griekenland, staarde uren naar de zee en woonde een paar weken in een boom op een afgelegen eiland. Naakt lag ik daar in mijn slaapzak, omringd door zand, zee, geiten, muggen, schorpioenen, slangen en andere schepsels en ik had ineens een diep besef dat ik veilig was in de natuur, in het leven, in mezelf.

Sindsdien weet ik dat alles mogelijk is, dat er soms moed nodig is en dat ik dat heb. Ook als ik bang ben doe ik het. Ik luister naar mijn onderbuik no matter what. Ik ben nogal impulsief en droom nog wel eens dat ik in een vliegtuig zit en denk “Oh shit, waar ga ik nou weer naartoe?”

Ik ben recht voor zijn raap, noem het bot, als je wilt. Het is pure liefde, dat kan pijn doen, maar je weet waar je aan toe bent. En je hebt er wat aan.

Af en toe even stil staan

Op mensen raak ik niet uitgekeken! Fascinerende wezens! Van geniaal tot compleet gestoord. Ik kan me kwaad maken over wat mensen doen, maar ik beperk me liever tot wat ik wél kan veranderen. Ik laat makkelijk los en vergeef snel. Al jaren heb ik geen TV, radio of krant, maar ik kijk graag naar #peopleareawesome en naar #thetinychefshow op instagram. Ik ben wel een beetje klaar met de social media giganten en mede daarom ben ik mijn eigen community gestart.

Lezen en studeren doe ik voor de lol. Ik ben gek op Spotify en Storytel, want dan kan ik tijdens het luisteren wat anders doen. We zijn meer dan wat we over onszelf geleerd hebben, daar ben ik vrij zeker van. We zijn gigantisch potentieel en ongelimiteerd bewustzijn. Ik heb geleerd dat in actie komen, ook als het eng is, de grootste bevrijding is. Kwetsbaar durven zijn maakt je sterk. Veiligheid vind je in jezelf. Dat gun ik iedereen en ik kan dat heel goed.

Soms heb ik te lang in mijn eentje doorgeploeterd en te weinig hulp gevraagd. Ik heb van mijn onbezonnen avonturen veel geleerd, maar moest natuurlijk af en toe stil staan, bezinnen en praktisch handelen. Dat vergat ik wel eens en dat leerde ik door vallen en opstaan.

Maar ik ben niet uit het veld te slaan en ik draai er niet omheen. Vind er maar wat van! Noem het bot, als je wilt. Het is pure liefde, dat kan pijn doen, maar je weet waar je aan toe bent.

Over mij … wie me kent weet dat ik …

  • verzot ben op zeeën en oceanen en alles wat erin leeft en niet alleen in de zomer, hè, weer of geen weer, ik ga zwemmen!
  • Grieks spreek, zing, dans, eet en drink en bij voorkeur allemaal tegelijk,
  • graag elders vertoef, alleen of met mijn familie, maar dat ik altijd terug kom naar de Hollandse kust.
Grieks spreek, zing, dans, eet en drink en bij voorkeur alles tegelijk, ik bleef doorlopen tot het niet meer ging, enkelbreuk, cyprus
Ik bleef doorlopen tot het niet meer ging, Cyprus 2017