Normaal eten, hoe doe je dat?

Normaal eten? Op gebied van eten ben ik echt volkomen de weg kwijt geweest. Vele jaren lang. Er is hier, waar ik woon, veel te veel eten, veel te veel keuze en we zijn veel te veel met eten bezig.

Wij hebben eten verward met gelukzaligheid, liefde en andere emotionele toestanden. En met straf voor als je het vies vond of geen trek of geen zin had. Eten zou gewoon eten moeten zijn, natuurlijke voeding. Meer niet. Heb jij de laatste tijd nog wel eens de eendjes gevoerd? Of liever gezegd, de meeuwen? Wie of wat je ook staat te voeren, in no time zijn de meeuwen erbij en rauzen alles weg.

Geregeld wandel ik met mijn kleine neef langs slootjes of naar de kinderboerderij om de hoek, want dieren zijn interessant om te bekijken en ze maken ook allemaal een ander geluid. Mijn kleine neef roept onderweg al “Koe” en geeft een diepe BOE ten gehore. Schapen, geiten en ganzen doet hij ook al goed en ik geniet. Al maanden loop in mijn eentje dierengeluiden te maken, waarbij hij me dan met gefronst voorhoofd gade slaat.

Niks etenstijd of eerlijk delen

Als we wat over hebben nemen we groente mee en voeren die aan de beesten. Het is meestal niet zo veel, dus ik kies het liefst een veldje waar enkele jonge bokken apart staan. Ik heb nog nooit gezien dat de geiten dat opvangen en kijken of het al etenstijd is. Hap hap hap hap. En weg is het. Opperdepop! Wie het eerst komt wie het eerst maalt. Zielig voor de kleintjes? Niks mee te maken. Of eerlijk verdelen of dat de ene een groter stuk krijgt dan een ander, omdat hij zo hard gewerkt heeft vandaag. Nee hoor, daar doen we niet aan.

Ook bij de eendjes, ganzen en duiven zie ik dat soort regels of rituelen niet. En met de meeuwen al helemaal niet. Die jatten wat ze jatten kunnen, met een duikvlucht nemen ze ook jouw kibbeling, patat of pistoletje te grazen. Vind ik dit dan normaal eten? Snel wel, niet per se wat wij gezellig natafelen noemen.

Ik heb nog nooit gezien dat de geiten dat opvangen en kijken of het al etenstijd is. Hap hap hap hap. En weg is het. Opperdepop! Wie het eerst komt wie het eerst maalt. Zielig voor de kleintjes? Niks mee te maken. Of eerlijk verdelen of dat de ene een groter stuk krijgt dan een ander, omdat hij zo hard gewerkt heeft vandaag. Nee hoor, daar doen we niet aan.  eetprobleem, eetverslaving

Alleen dikke mensen eten light producten

En alleen dikke mensen tellen calorieën. En wat zegt zo’n calorie nou eigenlijk? Lekker klinkt het niet in ieder geval. Dikke mensen en mensen die denken dat ze dik zijn, zijn geobsedeerd met eten. Ze eten vaak heel gezond, want ze weten er alles over. Ze weten precies wat ze wel mogen en wat ze niet mogen. Maar dat wil niet zeggen dat ze normaal eten. Want meestal mogen ze heel veel niet en daar worden ze doodongelukkig van. Waardoor ze het dan af en toe wel mogen van zichzelf, maar meestal toch een beetje stiekem. En dan eten ze het soms veel te snel op en voelen zich schuldig. Vaak al tijdens het eten en achteraf vrijwel altijd.

Er is een heel systeem ontstaan, een regime met gebod en vooral met verbod. Ook ik weet er alles van, hoewel ik nog een milde vorm had. Ik heb nooit extreem overgewicht gehad en veel mensen om me heen hebben nooit geweten dat ik mezelf te zwaar vond. Dat is het gekke van mensen met een eetprobleem. Dit begint namelijk meestal als ze helemaal niet zo dik zijn. Als je op dieet gaat word je dikker en dan krijgt je eetprobleem pas vorm. Letterlijk! Zo werkt het.

Normaal eten begint met een portie gek doen

Wanneer heb jij zonder schaamte of schuldgevoel en plein public zitten genieten van eten? Deze week bereid ik module 5 voor van mijn online training GOED in je LIJF. Deze training is bedoeld voor 40+ vrouwen met overgewicht, die NOOIT meer op dieet willen – moet je ook niet willen, is super ongezond – en die ook niet willen afzien in de sportschool.

In de module die we deze week gaan doen zit één van mijn favoriete oefeningen en die gaat ongeveer als volgt: Wat is jouw favoriete gerecht? Ja, dat ‘gerecht’ mag ook ‘Tony Chocolonely‘ heten. Of ‘nacho’s met kaas’. En dan zeg jij meteen: “Dat is toch geen gerecht?” Nou. Oké dan, dan zeg ik het anders: Wat eet jij het liefst?

Is dat zo’n gerecht of hap, waarover je geleerd hebt dat het ongezond is, dat je er dik van wordt en dat …… bla bla bla … Dat er iets heel ergs mee is en dat je het dus niet mag eten? Maar het is wel lekker? Althans, jij vindt het lekker? En je bent ervan overtuigd dat ze je hiervoor altijd kunnen wakker maken, dat je er NOOIT genoeg van krijgt?

Normaal eten kan pas als je honger hebt

De oefening is eigenlijk simpel, liever gezegd, hij lijkt simpel. Maar voor mensen met eetproblemen – die vaak veel oordelen over zichzelf, dikke mensen, mensen met eetproblemen en over eten hebben – blijkt dat helemaal niet zo eenvoudig te zijn. De opdracht komt er ongeveer op neer dat dit (dus de choco eenzame Tony, de nacho’s of wat jij zo lekker vindt, voor mij was dat destijds slagroom) is het gerecht dat je in het openbaar, dus niet stiekem, iedere keer als je honger hebt, gaat eten. In plaats van al die verantwoorde zaken, die je steeds hebt moeten eten.

Honger hebben is wel een voorwaarde. Hoe weet je dat je honger hebt als je al jaren niet meer naar je lichaam luistert, maar naar de klok kijkt en je dieetlijst, om te weten wat en wanneer je mag eten? Dat wordt in module 4 behandeld.

Heb jij overgewicht en wil je ook niet meer op dieet? Vul hieronder jouw gegevens in en meld je aan voor mijn gratis 3 gouden tips.

De opdracht komt er ongeveer op neer dat dit (dus de choco eenzame Tony, de nacho's of wat jij zo lekker vindt, voor mij was dat destijds slagroom) is het gerecht dat je in het openbaar, dus niet stiekem, iedere keer als je honger hebt, gaat eten. In plaats van al die verantwoorde zaken, die je steeds hebt moeten eten.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.