Je kunt zelf kiezen wat je eet

Je kunt zelf kiezen wat je eet, wanneer je eet, hoeveel je eet en met wie je eet. En alle adviezen van je oma, je personal trainer en de rest van de wereld kun je aan je laars lappen. Want jij weet het beste wat goed voor je is, zelfs al twijfel je daar nu nog aan. Die twijfel stopt wanneer je alle aangeleerde gewoontes leert loslaten en weer gaat luisteren naar wat er leeft in je eigen vette hart.

Als ik iedere dag tijd tekort kom dan doe ik iets niet goed. De tijd kan ik niet veranderen en ik leef in een cultuur waar alles volgens een ritme van tijd verloopt.

Ik kan filosoferen waarom dat zo is, maar ik kan op dit moment onze tijdgebonden manier van leven niet veranderen. Want als we met z’n allen geloven dat het nou eenmaal zo is, dan moet ik met Jan en alleman in discussie en daarmee bereik ik uiteindelijk niets. Bovendien kost me dat behoorlijk veel tijd.

Als ik meer uren in mijn dag wil kan ik later naar bed gaan. Maar aan het eind van de dag word ik trager en is de kans dat ik veel nuttigs produceer niet zo heel groot. Vroeger opstaan werkt wel. Rond half zeven word ik meestal wakker, ongeacht hoe laat ik ga slapen. Dan kan ik me omdraaien en blijven liggen. Maar ik kan er ook uit gaan, koffie zetten en buiten in mijn heerlijke fauteuil gaan zitten. Het is hier nog stil, behalve allerlei vogelgeluidjes. Ik kan ervoor kiezen om te mediteren en/of een blog te schrijven.

snijbiet van eigen kweek

Wat aandacht krijgt groeit

Ik kan erg pietlutten op mijn schrijfwerk, want ik wil vaak te veel tegelijk zeggen. Maar ik kan ook besluiten om niet te zeveren over de details en oefenen in kernachtig schrijven. Ik heb het vaker gedaan en weet dat ik het kan. Hoe vroeger op de dag, hoe fitter ik ben en hoe sneller ik tot de kern kom. Ik kan op ieder moment van mijn leven kiezen waar ik mijn aandacht op richt. En daar stroomt dan mijn energie naartoe.

“Energy flows where attention goes”

HUNA

Je kunt niet kiezen wat anderen doen in de wereld, maar je kunt zelf kiezen waar je aandacht aan geeft. Makkelijk is het niet, want ik ben geen kluizenaar op een berg of in een klooster, maar ik woon in een stad en werk op het wereld wijde web, waar ik voortdurend geroepen word naar wat anderen aan het doen zijn. En naar wat ik misschien ook wel wil of juist niet wil.

Met plaatjes en geluiden, die emoties oproepen, word ik gelokt om mijn kostbare tijd weg te geven. En met verwondering of afschuw kan ik kijken naar politici, stromannen en hun trawanten die de schuld afschuiven en hun eigen gelijk verklaren. Met veel genoegen kan ik kijken naar #peopleareawesome en #turtlesnation. Maar leuk of niet leuk, het kost mij mijn tijd. Als ik wil leven vanuit mijn wezenlijke doelen, die ik ook niet altijd even scherp heb, maar waar ik wel blij van word, dan is mijn keuze ieder moment weer van belang.

Je kunt zelf kiezen, iedere dag

Zo leerde ik om me steeds minder aan te trekken van wat anderen zeggen dat waar is of wat goed voor mij is. Dat moet je namelijk gewoon zelf ontdekken, met vallen en opstaan. Altijd opstaan. Veel te lang heb ik geluisterd naar goed bedoelde tips en adviezen van anderen, die ook maar wat aan het papegaaien waren, zonder dat zij er zelf al te grondig over nadachten.

Meer en meer leerde ik te vertrouwen op mijn eigen gevoel, een dieper weten, instinct, wijsheid, hoe je het ook noemt, ik weet meer dan ik wist dat ik weet. En jij ook.

Het is een kwestie van afpellen, zoals de schillen van een ui. En van al die schillen loslaten. Tot ik steeds weer en steeds meer bij mijn kern kom. Iedere dag weer. En hoe vaker je iets doet hoe beter je er in wordt. Het is een kwestie van oefenen en van doen.

Meer en meer leerde ik te vertrouwen op mijn eigen gevoel, een dieper weten, instinct, wijsheid, hoe je het ook noemt, ik weet meer dan ik wist dat ik weet. En jij ook. Jij weet wat je lekker vindt, wat jou voedt en wat jou goed doet.
Soepstengeltje eten, omdat hij dat leuk vindt … Hij is zelf ook om op te vreten.

Zo leerde ik weer luisteren naar mezelf wat betreft eten. Al heel jong werd mij geleerd hier niet naar te luisteren, want of ik het nou lekker vond of niet en of ik nou genoeg had of niet, ik moest mijn bordje leeg eten. En ik had dat bordje niet eens zelf gevuld. Ik weet zeker dat het een goed bedoeld advies was van een moeder, die van mij hield en het beste met me voorhad, maar er werd niet geluisterd naar mijn ‘het is genoeg’ of ‘ik lust het niet’.

Nu heb ik alleen eten in huis dat ik lekker vind en ik eet alleen als ik echt honger heb en dan eet ik zoveel als ik lust. Dat is nooit tevoren in te schatten, want ik voel pas tijdens het eten wanneer het genoeg is. Dat heb ik opnieuw moeten leren, om het weer te voelen én om ernaar te luisteren en dan gewoon meteen te stoppen. Niet nog een hapje of twee. Genoeg is genoeg.

Ik eet alleen wat ik echt lust

En stop als ik genoeg heb. Wil je dat ook leren? Dat kan. Iedereen kan dat leren. Het kost wel wat tijd en die tijd is vooral nodig voor het AFLEREN van alle goed bedoelde adviezen en aangeleerde overtuigingen over eten, over smaak, over voeding en over jezelf.

Begin maar met mijn gratis 3 daagse spoedcursus.

Ik eet alleen wat ik lust. En stop als ik genoeg heb. Wil je dat ook leren? Dat kan. Iedereen kan dat leren. Het kost wel wat tijd en die tijd is vooral nodig voor het AFLEREN van alle goed bedoelde adviezen en aangeleerde overtuigingen over eten, over smaak, over voeding en over jezelf.

Kijk hier maar eens naar mijn online training GOED in je LIJF. Deze training is bedoeld voor 40+ vrouwen met overgewicht, die NOOIT meer op dieet willen – moet je ook niet willen, is super ongezond – en die ook niet willen afzien in de sportschool.

Heb jij overgewicht en wil je ook niet meer op dieet? Vul hieronder jouw gegevens in en meld je aan voor mijn gratis 3 gouden tips.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.