Je kunt niet repareren wat heel is

Je bent ongebroken. Hoe kun je iets repareren dat in wezen perfect is?

De visie van waaruit ik werk, waarover ik schrijf en die mij drijft het werk te doen dat ik zo graag doe, is dit wat ik ‘Meneer NLP’ zelf eens hoorde zeggen:

Gebroken mensen bestaan niet.
(Richard Bandler)

Mensen willen een beter leven en zoeken hulp, vaak vanuit de overtuiging dat ze ‘gebroken’ zijn en dat ze hoognodig gerepareerd moeten worden. Ze geloven dat er iets kapot is; mislukt, niet goed genoeg. Maar eigenlijk is dat een misverstand dat weliswaar deel uitmaakt van het mens zijn, maar toch.

Wanneer mensen hulp zoeken bij therapeuten, specialisten, coaches en andere hulpverleners, zijn ze zo overtuigd van het feit dat ze gebroken zijn, dat ze met hetgeen ze vertellen en de wijze waarop ze dat doen, effectief hun hulpverlener hypnotiseren, waardoor die dat ook gaat geloven. Voor je het weet ga je helemaal op in het verhaal … en in de overtuigingen van de verteller. Hulpeloos en hopeloos.

En wanneer hulpverleners in zo’n trance geraken, is het begrijpelijk dat zij met al de tot hun beschikking staande technieken de klant gaan ‘repareren’.

Ik durf zelfs te beweren dat vaker wel dan niet de therapeut, specialist of coach, alle goede bedoelingen ten spijt … in alle onschuld en met de beste bedoelingen, in hetzelfde misverstand valt als zijn of haar cliënt. Hij of zij gelooft dan ook dat de cliënt kapot is of ernstig beschadigd.

Dit misverstand heeft zich danig vastgezet, zowel in de traditionele als de alternatieve hulpverlening en ook in het veld van de Zelfhulp en Persoonlijke Ontwikkeling. Een uitdaging voor iedereen die luistert naar een pijnlijk verhaal van iemand die om hulp komt vragen. En voor je het weet wil je redden en oplossen.

Heel, compleet en ongebroken

MAAR het ‘Zelf’ … dat wat je werkelijk bent … heeft helemaal geen verbetering nodig. Hoe kun je iets verbeteren dat heel is, compleet en ongebroken? Wat er ook gebeurd is in je leven, van binnen ben je heel.

ongebroken, There are no broken people. Van binnen ben je heel. jeannettevanuffelen.nl, Jeannette van Uffelen Stress Release.

Zoals ik het zie is het mijn taak als specialist om te helpen de ruimte te creëren, waarin iemand zijn of haar eigen wijsheid kan horen, er weer naar gaat luisteren en de hoogste prioriteit geeft aan die stem. Deze wijsheid is er ALTIJD. De enige reden waardoor het verborgen lijkt of niet aanwezig, is dat onze aandacht en focus gericht wordt op onze onzekere gedachten, op alle gedoe in ons dagelijks leven.

Als wij ons laten meeslepen in onze onzekere gedachten wordt ons zenuwsysteem AAN gezet en gaat vervolgens gevoelens van spanning creëren. Dat is een natuurlijk systeem.

Wanneer dat gebeurt, is het heel erg makkelijk om ons te richten op die gevoelens van spanning en te gaan zoeken naar iets buiten onszelf om te laten fiksen, repareren, oplossen, maar dat is … zoeken in de verkeerde richting.

De kortste route en richting is … naar binnen.

Wie naar buiten gaat droom.
Wie naar binnen gaat wordt wakker.
(Carl Gustav Jung)

Wanneer je begint te reflecteren en gaat herkennen dat jouw gevoelens een reflectie zijn op wat jij denkt, ga je merken dat je denken tot rust begint te komen, het zenuwsysteem kalmeert en zo ontstaat er meer ruimte voor wat jij nodig hebt.

En het mooie daarvan? Is het niet heerlijk te weten dat jouw gevoelens je altijd uitsluitend en alleen maar vertellen wat jouw gedachten zijn in dat moment? Als je dat beseft, besef je ook jouw mogelijkheden om hetgeen je niet meer wil, te veranderen en te gaan leven vanuit wie je werkelijk bent en je te richten op dat wat je wél wilt.

De keuze is aan jou!

1 comment add your comment