Is dit park groter geworden?

Is dit park groter geworden of lijkt dat maar zo? Ik ken dit park al mijn hele leven, want ik kwam er al als baby. Mijn moeder vertelde pas nog dat ik dan in de wagen lag en dat mijn zus en de poes op de wagen zaten. In het park drapeerde mijn moeder een laken op het gras, waar wij op zaten of lagen. De poes ging een blokje om de rododendron, maar reed altijd weer mee naar huis.

Jaren was ik overal, behalve in Den Haag. Maar toen mijn dochter bijna 3 jaar was kwamen wij hier wonen. Dichtbij waar ik ben geboren en getogen, het deel van de stad, dat mijn moeder nog steeds ‘het dorp’ noemt.

Ik wilde graag dat mijn kind, net als ik, op loopafstand van strand, zee en familie zou opgroeien. Bovendien staat er een Vrije School om de hoek. Het kind is inmiddels al lang van school en al jaren het huis uit. En intussen ben ik een soort van oma geworden.

Nou ja, mijn zus is de echte oma. Maar haar zoon was ook een beetje mijn eerste kind en mijn neef is nu 30 en vorig jaar zelf vader geworden. En nu mag ik op zijn zoon passen. Het is een geweldig leuk ventje.

Het kinder(wagen)perspectief

Wandelen met een kinderwagen is echt anders. Kleintjes in wagentjes lijken te worden betoverd door blaadjes aan bomen, dus kies ik boomvolle routes en loop ik weer vaker in de parken in de buurt. Het perspectief is anders als je op je rug ligt en naar de lucht en bewegende bladeren kijkt. Mijn kleine neef kijkt zijn ogen uit naar het wonder, raakt in trance en doezelt na een tijdje in slaap.

eenzijdig nieuws, waarbij mensen met een andere mening of andere oplossing geweerd worden, een vernauwing van ons denken creëert, hetzelfde soort nieuws iedere dag meerdere malen te bombarderen, onstaat er een vernauwde visie, angst bevordert vernauwing.
Ook druppeltjes op de regenhoes zijn interessant en slaapverwekkend

En ik stop af en toe en spiek omhoog om te zien wat hij ziet. Vroeger ben ik door zijn vader, ook een opmerkzaam kereltje, de schoonheid van de gevels in de Haagse binnenstad gaan zien. Ik liep daar iedere dag, maar keek eigenlijk nooit omhoog. Maar hij zag van alles vanuit zijn buggy en wees me erop. Toen mijn dochter klein was ging ik ook soms naast haar zitten of liggen om vanaf haar hoogte naar de wereld te kijken. Om zo te zien wat zij zag.

Is dit park nou echt groter?

Als de kleine neef bij mij is, heb ik alle tijd voor hem. Ik heb het vaak genoeg meegemaakt om te weten hoe snel kinderen groeien en zich ontwikkelen. Het is een cliché, maar het vliegt voorbij. Dus ik zit gewoon naar hem te kijken en geniet van iedere minuut.

En ik ga weer anders naar mezelf en naar mijn omgeving kijken. Ik zit naast hem en kijk vanuit zijn perspectief. Hoe zal het eruit zien als je pas 10 maanden op deze planeet bent? En je eerste rozijntjes zelf in je mond stopt? Of je eerste mandarijntje proeft? Mezelf verplaatsen in een anders perspectief verruimt mijn visie, letterlijk en figuurlijk.

Ook neem ik alle tijd voor de wandelingen, met name als hij lekker ligt te slapen. Zo loop ik weer vaker in het park, waar ik ook als baby werd rond gereden. En waar ik op een mooie dag zomaar een onbekend pad in sla en een heel nieuw stuk park ontdek. En nu lijkt dit park groter te zijn dan ik mijn hele leven geweten heb. Vaak lijken plekken van vroeger kleiner, maar dit park is echt groter dan ik dacht.

Eenzijdig perspectief

Neem jij ook vaak dezelfde route als je boodschappen gaat doen, naar je werk gaat, naar een vriend of naar het station? Waarom niet eens een andere weg proberen? Er zijn nog zoveel onbelopen paden in een park. En er zijn ook onbekende paden, perspectieven en mogelijkheden in je leven en in je brein.

In de afgelopen maanden hebben we kunnen zien hoe eenzijdig nieuws, waarbij mensen met een andere mening of andere oplossing geweerd worden, een vernauwing van het denken creëert. En door ons met hetzelfde soort nieuws iedere dag meerdere malen te bombarderen, onstaat er een vernauwde visie. Angst bevordert die vernauwing.

Er zijn geen feiten, alleen interpretaties.
(Friedrich Nietzsche)

eenzijdig nieuws, vernauwing van het denken, vernauwde visie, angst bevordert vernauwing

Wil je meer weten over het herprogrammereren van je brein? Wat kun je zelf doen om een heldere visie te hebben, te weten waar je voor staat en waar je JA of NEE tegen zegt? Lees meer of neem contact op.

Lekker Los Laten, de podcast

Wist je al dat je mijn podcasts kunt beluisteren? Iedere zaterdagochtend rond koffietijd (of op een later door jou gekozen tijdstip) is er een nieuwe uitzending te beluisteren op: