Het is niet moeilijk om depressief te worden, maar je moet wel een beetje een doorzetter zijn. Soms valt het niet mee om je depressie vol te houden, als de zon dagen blijft schijnen, de buurvrouw courgettes uit eigen tuin komt brengen en er zelfs iemand een bloemetje voor je deur neerlegt.

ontspannen, buiten zijn, natuur, zonlicht, plezier

Depressief zijn is geen pretje, maar om het te worden is echt vrij makkelijk. Het is een kwestie van de juiste dingen doen.

Wil je tips?

Ga vooral niet naar het bos of het strand, zelfs al mag het van de dokter.

En voor wie het nog niet weet: we hebben in Nederland geen lockdown, dus we kunnen naar buiten.

Maar als je een depressie aan het bouwen bent moet je natuurlijk binnen blijven, vooral in de zomer. Want als je zo maar in de zon gaat lopen krijg je vitamine D. En zeker met die heerlijke zomerwind en al die blije mensen of spelende kindertjes loop je het risico dat je zomaar ergens om moet glimlachen. En dat is funest voor je depressie. Niet doen dus!

Kijk zo veel en zo vaak mogelijk naar het nieuws

Neem de minister president serieus, want je weet dat hij het altijd goed met je voorheeft. Net zoals de minister van Volksgezondheid. Ga dus niet naar buiten, maar blijf binnen zitten voor de TV en luister naar wat je verteld wordt om te doen. Laat je bedreigen en laat je beperken door mensen, die intussen ieder vrij uurtje zelf lekker in de zon lopen en buiten spelen. En die nu ook gewoon op vakantie zijn.

Uit de cijfers blijkt dat 99,03% van alle sterfgevallen wereldwijd, behalve sporen van Corona, een andere ziekte had. En het virus bestaat al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw en zit in ons DNA, dus natuurlijk wordt het gevonden als je gaat testen.

Depressief zijn is een succes

Depressie is een gevolg van wat je zegt tegen jezelf. En als je maar genoeg deprimerende gedachten en gesprekken met jezelf hebt dan is het resultaat: 3 x raden … een depressie.

Wat ook heel bevorderend werkt voor depressie of een andere vorm van neerslachtigheid is: psycho-analyse. Ga hiervoor plat op je rug liggen, zodat je optimaal je kwetsbaarheid voelt. En vertel dan zo uitgebreid mogelijk wat er mis is gegaan in jouw leven. Herhaal het iedere dag. En laat de ander alleen maar luisteren en verder niets doen. Helemaal niets. Zodat je met alle emoties van dat verhaal blijft zitten en blijft rondlopen en er ook mee gaat slapen. En er de volgende ochtend mee opstaat.

Ik vertel dit omdat het een eenvoudig en logisch verhaaltje is. Denk er maar eens over na.

Stel dat …

Stel dat iemand je huis in komt en alle kranen open zet en dan weggaat. Of dat iemand binnen komt en alle muren zwart verft en dan weer vertrekt. Of dat iemand hele lelijke schilderijen ophangt in jouw kamer.

Wat doe je dan? Laat je dat hangen of geef je die schilderijen terug? Of gooi je ze weg? Of ga jij de rest van je leven naar die zwarte muren kijken? Of met natte voeten door je huis lopen? Waarschijnlijk niet. Zoiets laat je niet gebeuren. Dat pik je niet. Van niemand!

Maar heb je het wel in de gaten als jij jezelf in een ellendige staat brengt door, bij wijze van spreken, de kraan open te zetten, het huis zwart te verven of lelijke verhalen aan de muur te hangen … tot je depressief bent?

Wat doe jij met jezelf?

We zijn de hele dag met onszelf in gesprek en wat je tegen jezelf zegt maakt het verschil. Zo eenvoudig is het. Wil je het gesprek met jezelf een andere wending geven? Leer dan je brein herprogrammeren. Dat lukt soms niet in één keer in je eentje. Zeker niet als je al vele jaren jezelf omlaag praat en vertelt hoe erg het allemaal is en geweest is en heel goed bent geworden in zulke verhalen.

Als je er goed in bent en het al lang doet dan merk je niet eens meer dat je het doet. Dan is het gewoon geworden, een gewoonte.

Maar als je wilt veranderen dan kan dat. Dan kan het snel gaan. En voor je het weet word jij niet meer depressief. En weet je hoe je dat zelf in het vervolg kunt voorkomen.

depressie is een succes, hoe word ik depressief, stress release

Dan heb je soms een beetje hulp nodig. Binnenkort ONLINE training Herprogrammeren.