Pijnlijke herinneringen veranderen?

Als Sarah mij hoort praten over het veranderen van pijnlijke herinneringen reageert ze fel. En ik nodig haar uit om naar mijn workshop te komen, zodat ze misschien kan begrijpen en ervaren wat ik bedoel. We zijn op dat moment in Griekenland, waar ik in de zomer van 2018 workshops en sessies aanbied. Ondanks haar intellectuele verzet tegen het idee alleen al, voelt Sarah zich ook aangesproken door mij en iets dat ze in mijn flyer gelezen heeft.

De plek waar ik werk is een internationale community op een berg, waar de gasten, de werkers en de vrijwilligers voor een paar dagen, weken of maanden samen wonen. Iedereen helpt mee in het organiseren van maaltijden, opruimen, tuinieren, etc. En ’s middags gaan we samen of alleen erop uit. Er is dan ook alle gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Na een korte presentatie over mijn workshop hebben zich 10 mensen aangemeld, waaronder Sarah. En daarna vraagt ze mij of ik ook een individuele sessie met haar wil doen.

Sarah (2e van links) in mijn workshop in juni 2018

Er is bevrijding in vergeving

Het is inmiddels een paar weken later als ik, inmiddels weer thuis, een testimonial van Sarah ontvang:

Mijn ene sessie (tot nu toe) met Jeannette bracht een grondige positieve verschuiving in mij teweeg. Ik hoefde niets te forceren, Ik hoefde er werkelijk niet eens hard voor te werken.

Toen ik haar voor het eerst hoorde praten over het “veranderen van herinneringen” had ik sterke twijfels. Ik ging er tegenin, “Nee, dat zou eng en fout zijn, slechte herinneringen vervangen, wat een slecht idee!” Wat gebeurde in mijn sessie met haar veegde geen herinneringen uit, maar ons samen werken “veranderde” een belangrijke herinnering door er nieuwe dimensies (in alle betekenissen van het woord “dimensie”) aan toe te voegen.

Jeannette hielp mij door lagen heen te werken in een totaal nieuw en volkomen oprecht besef van vergeving over iets waarmee ik mijn hele leven geworsteld heb. Deze ervaring is een grote bevrijding voor mij geweest, maar nu drie weken later, alsof er magie in het spel is, belde de persoon die ik “vergeven” heb mij en vroeg me (voor de eerste keer ooit, zonder boosaardigheid of voorwaarden) om mijn vergiffenis. Natuurlijk zijn de details van het leven iets gecompliceerder dan dit klinkt, maar desondanks werkelijk waar en magisch.

Jeannette’s werk is multidimensionaal, diepgaand, wonderlijk, opbeurend, en toch zeer geaard. Ik zou het bijna plezierig kunnen noemen, wanneer bij plezier ook een beetje schoonmakend huilen inbegrepen mag zijn. Ik ben dankbaar.

(Sarah Kotzamani)

Herinneringen mogen veranderen

Sarah is niet de enige die twijfels heeft, maar ze was dapper genoeg om het erop te wagen. Persoonlijk vind ik een beetje scepsis helemaal niet verkeerd. De wereld is ook vol met charlatans, goeroes en gekkoos. Ik zou willen dat meer mensen, net als zij naar hun onderbuik luisteren en dit soort werk het voordeel van de twijfel geven. Met de kans om het veranderen van pijnlijke herinneringen te ervaren; innerlijke vrede, oud zeer loslaten en lichter in het leven staan.

Eigenlijk heb je niets te verliezen. Er is geen risico. In het ergste geval ervaar je een grondige en diepe ontspanning en verder niets. Iets dat mensen niet vaak meer lijken te ervaren op een natuurlijke en schone wijze (zonder alcohol, pillen of andere middelen).

Update 2020

In de winter, begin 2019 vraagt Sarah me om enkele online sessies met haar te doen via Zoom. Zij is thuis in Berkeley, USA, en ik ben in Nederland. En in juni 2019 komt ze weer uit de States om aan mijn retraite mee te doen. En tijdens de sterkste storm in februari van dit jaar (2020) is ze mijn gast in Den Haag. Af en toe doet ze een sessie, meestal online.

Weerzien in Anilio voor de weekretraite in juni 2019