Examenvrees?

Examenvrees belemmert het studeren, opnemen en verwerken van nieuwe informatie in alle opzichten. In de training ‘Elimineer Examenvrees’ leer je ontspannen, zodat je optimaal kunt functioneren tijdens tentamens, examens en andere (spannende) proeven.

eli·mi·ne·ren = verwijderen, uitschakelen (van Dale woordenboek)

Als je hard werkt verdien je dat diploma.

Iedereen die bereid is om genoeg moeite te doen, verdient de beloning. Zo simpel is het! Voor een examen moet je leren, want als je niet kunt aantonen dat je de stof kent of niet begrijpt waarover het gaat, heb je geen recht op een diploma. Dat is logisch. Hiervoor kun je zonodig nog wat examentips lezen.

Sommige examens zijn puur theoretisch. Anderen zijn praktijkopdrachten, waarin je moet aantonen dat je de vaardigheden beheerst. Als je meubelmaker wilt worden moet je, behalve verschillende houtsoorten kunnen benoemen, ook laten zien dat je met gereedschap kunt omgaan. Voor een rijbewijs moet je de theorie, verkeersborden en verkeersregels weten, maar ook laten zien dat je kunt rijden. Dat is allemaal te leren en hierop kun jij je voorbereiden.

exa·men·vrees = nervositeit, faalangst bij het moeten afleggen van een examen (van Dale woordenboek)

Elimineer Examenstress, jeannettevanuffelen.nl, examenvrees, faalangst, eindexamen 2018

Angst voor de angst: examenvrees

Wat lastiger lijkt om zelf te beïnvloeden is de angst om te falen. Door angst kan het gebeuren dat je de stof wel kent, maar dat je door de zenuwen niet weet wat je moet doen, terwijl de klok door tikt … tik … tik … tik … waardoor je nog angstiger wordt.

jeannettevanuffelen.nl, examenvrees, faalangst, stress

Als je bang en gespannen bent raak je van de wijs tijdens je examen of ben je al doodmoe en helemaal kapot, voordat je eraan mag beginnen.

Heb je dat wel eens meegemaakt; een black-out, je adem stokt, je hartslag versnelt en je weet helemaal niet meer wat je moet doen? Je hoofd raakt op hol. Je ziet niet meer wat er op het papier staat. Waar gaat het over? Paniek? Angst? En het wordt alleen maar erger? En als je zoiets ooit ervaren hebt, is de angst dat het weer gebeurt groter dan tevoren. De angst voor de angst heeft je dan in zijn greep. En dat is niet fijn!

Angst zet ons in de alarmfase, waardoor we ons de meest eenvoudige handelingen niet meer herinneren. Het kan je letterlijk verlammen. Wil je weten hoe dat komt? Dan kun je erover lezen in mijn blogs. Maar zelfs al begrijp je hoe het werkt wil dat nog niet zeggen dat je er vanaf bent. Het zijn vaak onbewuste patronen.

(Jeannette van Uffelen)

Fijn studeren met een beetje spanning

Een beetje angst of spanning is niet per definitie slecht, want het motiveert ons tot beter voorbereiden en goed studeren. Ongemak en spanning is nodig, het stimuleert je om iets te veranderen, te verbeteren. Maar angst belemmert de mogelijkheid om te groeien. Examenvrees is een ernstige belemmering in examentijd. En daarom is er nu deze praktische training met vooral mentale oefeningen. Het is een krachtige oplossing!

Je wordt begeleid in het ontspannen en je leert simpele ontspanningstechnieken en hoe je die zelf kunt toepassen op ieder moment. Niet alleen in de examentijd, maar in allerlei situaties, waarbij je zenuwachtig, gespannen of geïrriteerd bent.


ELIMINEER EXAMENVREES

ontspannende training
voor scholieren & studenten vanaf 16 jaar


Het Centraal Examen in het Voortgezet onderwijs begint dit schooljaar op maandag 9 mei 2019.

Voor de schriftelijke centrale examens begint het eerste tijdvak op 9 mei en eindigt het eerste tijdvak op 23 mei.

Voor de schriftelijke centrale examens begint het tweede tijdvak op 17 juni en eindigt het tweede tijdvak op 20 juni.

Zie examenblad.nl

De eerste Schoolexamenweek begint op 29 oktober van dit jaar. In week 42 (de week voor de herfstvakantie) starten we met de Elimineer Examenvrees training. En gedurende het komende examenjaar geeft deze training jou steeds even tijd en gelegenheid om weer helemaal terug bij jezelf te komen, te focussen op jouw kennis en vaardigheden en te vertrouwen op jezelf in een staat van ontspanning.

Voor elke School Examen Week is er een trainingsavond, waarin je weer geholpen wordt te ontspannen en waarin we de techniek herhalen. En hoe vaker je het toepast hoe beter je er in wordt. Het is eigenlijk heel makkelijk en iedereen kan het leren.

‘Elimineer Examenvrees’ bestaat uit 6 bijeenkomsten

€ 10,- per avond Elimineer Examenstress, jeannettevanuffelen.nl, Jeannette van Uffelen Stress Release √  Je hoeft geen extra huiswerk te maken.
√  Je komt opladen en dieper ontspannen.
√  Door er 6 keer te zijn heb je er optimaal profijt van.

En dat alles voor € 20,- per persoon per avond. Als je vóór 1 oktober aanmeldt krijg je 1 avond gratis!

Heb je een Ooievaarspas? Dan krijg je 50% korting. In dat geval stuur je een email naar yes@jeannettevanuffelen.nl en bestel je niet via de knop op deze website.

Vermeld in de mail je naam, adres, geboortedatum. Naam van je ouders of verzorgers als je jonger dan 18 jaar bent. En de naam van je school en opleiding.

Deze training gaat uitsluitend over HOE je een examen doet. In de bijeenkomsten word je geholpen te ontspannen. Je kunt je helemaal richten op wat jouw angst-oproepende gedachten zijn en daar wordt onmiddellijk iets mee gedaan. Zulke gedachten kunnen we direct elimineren!!! En dat herhalen we áls dat nog nodig is voor iedere examenweek. Je wordt getraind in ontspannen, zodat je met vertrouwen in jezelf de examenzaal betreedt.

Een ontspannen brein in een ontspannen lichaam is in staat om rustig de vragen te lezen en de daarbij behorende antwoorden op te roepen uit het geheugen, gecompliceerde oplossingen te bedenken, een praktijkopdracht uit te voeren, een visie te verwoorden.

Wat is het NIET?

 • geen huiswerkbegeleiding
 • geen inhoudelijke examentraining
 • geen disciplinaire oefeningen
 • geen verplichtingen
 • geen excuus voor luie studenten

Wat is het WEL?

 • beperkend denken loslaten
 • mentale oefeningen
 • zelfvertrouwen versterken
 • angst om te falen elimineren
 • ontspannende bijeenkomsten

examenvrees, faalangst, eindexamen, ontspannen als het voorbij is, eindexamen 2019

Voorwaarden om mee te doen …

 1. Je bent gemotiveerd en bereid om voldoende te studeren op de inhoud van de komende examens.
 2. Je beseft dat deze training uitsluitend betrekking heeft op de spanning rond het examen doen, niet op de inhoud van de lesstof.
 3. Je begrijpt dat, om te kunnen slagen, een goede conditie en uitgerust zijn van groot belang is en daar gedraag jij je naar.
 4. Je bent tussen de 16 en 23 jaar en doet dit jaar examen aan het Voorgezet Onderwijs; VMBO, HAVO of VWO.
 5. Of: je bent student aan MBO, HBO of Universiteit en doet binnenkort examen.

Ben je boven de 18? Dan kun je direct zelf aanmelden.
Ben je onder de 18? Vraag één van je ouders of verzorgers je aan te melden.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op.

Rooster 2020

Na inschrijving worden groepen samengesteld, afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Verspreid over het examenjaar wordt de training gegeven in kleine groepen in Den Haag, ’s avonds van 19.00 tot 20.30 uur.Het gaat om 6 avonden in het hele schooljaar, dus in de praktijk blijkt dit goed te doen. Het rooster voor de dinsdagavond is nu bekend.

De data voor de Dinsdagavondgroep

Tintin had faalangst voor het zorgtaxi-rijexamen.