Emotion Replacement Therapy is de methode, die ik naast tapping en EFT gebruik, omdat het fysiek aanraken een reactie in het onbewuste brein teweeg brengt. Ik gebruik dat specifiek op basis van kennis en ervaring in mijn praktijk, maar ik volg daarin eigenlijk vooral mijn intuïtie.

Na jaren ervaring in allerlei methoden gebruik ik nu voornamelijk deze twee technieken:

  1. Tapping & eutaptics – Faster Emotional Focussed Transformation en
  2. ERT (Emotion Replacement Therapy) & EEG Scientific Hypnotherapy

In de afgelopen jaren ben ik voornamelijk in het buitenland getraind. En van Tom Silver leerde ik veel over hypnose en hypnotherapie, zoals ERT met gebruik van EEG. Vele jaren was hij dé man was op de Amerikaanse TV als het om hypnose ging. Naast zijn TV shows werd Tom Silver geraadpleegd inzake forensisch onderzoek.

Hij doet nog steeds wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van hypnose en hypnotherapie. Kortom, een ervaren man op dit gebied, van wie ik het vak wel wilde leren. Hij trainde mij ook in veiligheid rond hypnose. Onlangs heb ik een podcast met hem opgenomen. Die is te zien in de rechterkolom.

hypnose, emotion replacement therapy, Tom Silver, proefkonijn, ontspannen, loslaten, emoties vervangen, bevrijding, vertrouwen
Meten is weten: om te ervaren ben ik graag proefkonijn in een demonstratie

Programmering en herprogrammering

Ik wilde er meer van weten om de mogelijkheden van hypnose en programmering te kunnen doorzien. En om te leren hoe je dit als hulpmiddel voor verbetering kunt inzetten. Ik leerde dit allemaal een paar jaar geleden en bestudeer het nog iedere dag, omdat het fantastisch hulpmiddel is en kan zijn.

Hypnose is een beladen onderwerp. Je kunt het gebruiken om jezelf of iemand anders te helpen en je kunt er mee misleiden. Politici worden er in getraind.

Als je een leugen vaak genoeg vertelt gaan ze het uiteindelijk wel geloven. (Josef Goebels)

Voor het geval je het niet wist, hij was Hitler’s minister van propaganda, om maar eens een fijn voorbeeld te noemen.

Dagelijks kunnen we zien hoe hypnose gebruikt wordt om mensen in een staat van angst te brengen, zonder dat er enig bewijs is van of hetgeen gezegd wordt waar is. Het is de manier waarop het gezegd wordt en als je het maar vaak genoeg herhaalt, blijft het wel hangen.

Emotion Replacement Therapy (ERT)

Wanneer iets in ons geraakt wordt door woorden, geur, geluid, beeld of smaak gaan we ongemerkt op de ‘automatische piloot’. Je bent in trance voor je het in de gaten hebt. We doen het veel en vaak. We drijven weg in herinneringen of maken ons zorgen over de toekomst. Als je een angst vaak genoeg in gedachten verbeeldt, wordt het je realiteit. ERT helpt je dit automatisme te veranderen, zodat je betere resultaten krijgt.

Aan het eind van een training gaf ik een korte demonstratie van ERT

In Emotion Replacement Therapy vervangen positieve emoties de negatieve. Het werkt snel. ERT is een techniek, waarbij soms gebruik wordt gemaakt van EEG. Dat staat voor Elektro Encefalo (hersenen) Grafie en is een methode waarmee de elektrische activiteit van de hersenen gemeten wordt, Neuro Feedback.

Elektroden worden op de hoofdhuid geplakt en zo meet de EEG potentiaalverschillen. Deze verschillen ontstaan door de ionenstroom in de zenuwcellen van de hersenen. De persoon, die gemeten wordt kijkt zelf mee en krijgt zo inzicht in de eigen staat van ontspanning. Het meten met EEG is interessant, maar zonder werkt het ook. 

Snel, effectief en het kost je weinig moeite

Geloof het of niet, maar ik ben een nerd en ICT specialist. Echter wel eentje die net iets meer van mensen dan van computers houdt. En ik heb ontdekt dat je ook mensen kunt herprogrammeren. Wij kunnen verouderde en disfunctionele programma’s overschrijven met goed werkende programma’s. ERT is te vergelijken met een snelle delete-install-antivirus-update sessie. Net als bij je computer moet je dat regelmatig doen. Anders loopt je systeem vast en vind je hackers op je pad.

Omdat we werken in het onbewuste  lossen hardnekkige problemen, langdurige gewoontes, zelfs ziektes en verslavingen verrassend snel op. De wortel onder het probleem wordt er bij wijze van spreken uit getrokken. En het gat (waar de wortel zat) wordt gevuld met wat jij werkelijk wenst. Dit gaat ook nog eens pijnloos en is direct bevrijdend.