Ellende heeft voordelen

Elk nadeel heb z’n voordeel.
(Johan Cruyff)

‘Wat een ellende, hè?’ zeiden we tegen elkaar, toen we meer dan een jaar in de deze rare toestand, die uiteenlopende namen kreeg, terecht kwamen. Het kon niet dramatisch genoeg wat de (al maanden geleden ontslagen) premier betreft. Over hypnose gesproken, hij kan er wat van.

Lockdown is een term uit het gevangeniswezen, mocht dit je nog niet duidelijk zijn. En het werd de overheid makkelijk gemaakt, want niemand die ons hoefde in te sluiten, want we deden het zelf. Het dreigen met dikke boetes hielp daarbij, maar of er werkelijk grond voor deze maatregel was wordt door steeds meer mensen ernstig betwijfeld. Gelukkig maar, want we zijn er nog niet klaar mee, vrees ik, ondanks dat een deel van de mensheid viert dat we vrij zijn. Vrij van wat?

Heerlijk hoor die lockdown

Eind vorig jaar hoorde ik steeds meer geluiden over hoe verademend de maatregelen waren. Emmy bijvoorbeeld, heeft van huis uit de traditionele kerstviering mee gekregen en mee genomen, tot nu toe. Vroeger was het met z’n allen naar de kerk op kerstavond, bij thuiskomst een borrel en wat lekkers. De volgende dag een uitgebreid kerstontbijt en toen de kinderen ouder werden een kerstbrunch. Beetje wandelen of een kerstfilm kijken, vroeger deden ze spelletjes, maar veel tijd en aandacht gaat al jaren vooral naar het kerstdiner. Wat een ellende geeft dat alleen al. In de dagen ervoor en de piek is op Eerste kerstdag.

Emmy eet al een tijd geen vlees meer, dus haar kerstmenu wijkt af van de traditie. En al die alcohol hoeft wat haar betreft ook niet zo nodig. En dan nog al die cadeautjes voor en van iedereen? Kost bakken met geld en tijd. En nooit iets dat ze echt wil hebben, maar ja, uiteindelijk is het meestal wel oké om iedereen weer even te zien. En ach, het is zo weer voorbij.

Ik heb in het afgelopen jaar heel wat mensen horen vertellen over hoe prettig de nieuwe regels zijn. En Emmy is zo iemand, want de nieuwe regels losten o.a. haar kerstprobleem op.

De voordelen van wat niet meer mag, kan of hoeft

  • Ik hoef mijn collega’s niet te zien
  • We zouden … maar dat is voorlopig lekker uitgesteld
  • We hadden een super ontspannen kerst, want er mocht niemand komen en wij mochten nergens heen
  • Lekker hoor, asociaal thuis werken, scheelt een boel ellende
  • Mijn galoperatie is niet doorgegaan en ik heb nergens meer last van
  • Koffie wanneer ik wil en zonder dat ik ‘gezellig’ moet bijkletsen over wat we allemaal voor geweldigs gedaan hebben dit weekend
  • Ja, ik doe wel mee hoor via zoom, want je kunt gelukkig ook gewoon even de camera uitzetten en meeluisteren (of niet)
  • Het bevalt me eigenlijk wel, dat lange haar
  • Het is nu grijs, al maanden niet geverfd, ik vind het wel best zo.
  • Geen nieuwjaarsborrel met dat te kleffe gezoen door mijn collegae. 🙁

Om maar een paar voorbeelden te noemen. Het is toch verschrikkelijk dat we opgelucht zijn als de overheid onze vrijheid beperkt middels maatregelen, omdat we zelf onze grenzen niet durven aangeven? Of er gewoon aan voorbij gaan, meedoen en aardig zijn tegen iedereen, behalve tegen onszelf?

Stel nou dat ik al mijn vrijheden zelf weer ‘moet’ bepalen?

En dit fenomeen speelt ook vaak bij het oplossen van problemen. Of liever gezegd, bij het niet oplossen. Je zegt tegen jezelf en anderen dat je echt van dit gedrag, dit overgewicht of deze ziekte af wilt.

Maar bij nader onderzoek blijken er toch ‘voordelen’ te zitten aan het probleem. Dit wordt ook secundaire winst genoemd. Als je niet in je eigen kracht gaat staan hoef je niet de volgende stap te zetten. Dit wordt ook wel zelf-sabotage genoemd, maar dan lijkt het of je weet wat je doet en alsof je expres jezelf tegenwerkt. Maar vaak gebeurt dit totaal onbewust en heb je het zelf niet eens in de gaten.

Bijvoorbeeld

Ik heb eens met een vrouw gewerkt, wiens hele sociale netwerk (in haar beleving) om haar heen beschikbaar was, omdat ze depressief was. Haar familie vroeg mij om haar te helpen en aanvankelijk deed ik dat 2 keer per week, waarvoor ik haar ophaalde uit de psychiatrische kliniek en meenam naar haar huis. Nadat het, na 3 maanden met mij werken, steeds beter ging, werd ze ontslagen werd uit de kliniek en mocht weer zelfstandig thuis wonen. Ze kon het en ze deed het, maar ze viel ‘plotseling’ terug in haar oude gedrag. Ze was bang dat niemand meer zou komen als ze voor zichzelf zou kunnen zorgen. Ze was ervan overtuigd dat ze alleen nog maar als hulpbehoevende interessant was.

Voor alle ellende is een reden

Voor alles is een reden. Als je de reden vindt die aan overgewicht ten grondslag ligt en dat oplost, heb je geen behoefte meer aan middelen of patronen die voor afleiding en onderdrukking zorgen. Het vinden en oplossen van die redenen is mijn specialisme! En ik houd enorm van dit werk. Ik ben er goed in en gemotiveerd om mensen er doorheen te slepen.

Afkicken, ik weet wat het betekent. Ik groeide op met verslaving. Ik heb van alles en nog wat gebruikt en ben er mee gestopt, met vallen en opstaan. Ik heb niets meer nodig van buiten mijzelf om te ontspannen, om me goed te voelen. Ik val iedere avond in een diepe slaap en ik sta iedere ochtend op met een helder hoofd en zonder kater, in vrede met mezelf. Gebroken mensen bestaan niet. Alles is mogelijk en je lichaam is vrij snel in staat te ontwennen en te herstellen.

Onder jouw excuses en beperkende overtuigingen ligt een hart. Dat klopt! Nog wel. Ben jij niet meer waard dan afhankelijk zijn van eten? Ik kan je helpen als jij vindt dat je van waarde bent. Ik kan en ik wil je helpen, omdat ik weet waar je vandaan komt. En ik weet waar je naartoe kunt.

Nee, er is geen makkelijke weg, maar wel een snelle en die begint NU!

De makkelijke weg? Die is er niet … en die was er niet. Dat was een illusie. Niets gaat vanzelf over. Je moet eerst door de zure appel heen bijten. Als je echt wilt transformeren naar een beter leven, zonder de eeuwig zeurende of schreeuwende behoefte aan eten, afleidende patronen en meer van die ellende, dan moet je afkicken en kun je, terwijl je aan het ontwennen bent, bij mij terecht. Neem contact met mij op via email of telefoon.

Het wordt makkelijker, direct nadat
je besloten hebt om te veranderen.