Wat is jouw probleem? Wat is de grootste uitdaging nu voor jou? Ongeacht wat het is, de oorzaak is dezelfde als van al je andere problemen. Niet alleen hebben alle problemen dezelfde oorzaak, maar de oorzaak van jouw problemen is hetzelfde als de oorzaak van mijn problemen en van ieder ander. De oorzaak van alle problemen is hetzelfde en er is een vrij eenvoudige methode, waarmee je de oorzaak kunt aanpakken in plaats van de symptomen.

Klinkt dat voor jou misschien belachelijk, onrealistisch, onmogelijk? Lees nog even door, want ik ga het je uitleggen. Wanneer jij je realiseert wat de enige ware reden van alle problemen is, zul je in staat zijn om al die problemen op te lossen en te transformeren op alle gebieden in jouw leven.

Hoe worden problemen gemaakt?

1. Het toneel

Voordat jij geboren werd, was het toneel, waarop jouw leven zich zou gaan afspelen, al ingericht. De toestand was zoals die was. En daar kwam jij! Elk van jouw ouders had al een eigen toestand, al dan niet met eigen problemen. Hun omstandigheden en die van rond jouw geboorte waren er al voordat jij kwam.

Of je nu het langverwachte geschenk bent van twee elkaar liefhebbende, financieel veilige, emotioneel intelligente, gelukkige mensen, of het ongewenste gevolg van een nacht waarin twee mensen, die strijden met verslaving, depressie of schulden, vergaten om anticonceptie te gebruiken.

Het toneel waarop jij verschijnt heeft automatisch en voortdurend effect op de identiteit die jij ontwikkelt.

2. Het registratie & opslagsysteem

Als je opgroeit, interpreteert jouw onbewuste brein jouw ervaringen, neemt al die interpretaties op en bewaart ze in een bij wijze van spreken oneindig onzichtbaar archief. Alles wat jij registreert wordt door jou daarin opgeslagen. Wanneer jouw ouders geprobeerd hebben om een kindje te krijgen en erg dankbaar zijn dat je er eindelijk bent, kan jouw onderbewuste de aandacht die je van je ouders krijgt interpreteren als dat jij een waardevol, bijzonder, lief persoon bent.

Maar als jij jouw moeder steeds doet denken aan de ex, die haar in de steek liet en het haar aan vaardigheden ontbreekt om met haar emoties om te gaan, zal ze jou misschien behandelen met verachting. Jouw onbewuste zal die ervaring dan wellicht interpreteren als dat je waardeloos bent en nooit goed genoeg zal zijn.

Zo zijn er eindeloos veel combinaties van verschillende ervaringen die uiteenlopende resultaten in verschillende mensen creëren. In dit archief gaat het niet om waarheid noch om begrip hebben voor omstandigheden. Het is gevuld met rauwe conclusies, die voor het logische brein volkomen onredelijk kunnen zijn en waarvan je zelf vaak niet eens weet dat je dit ooit gevoeld of bedacht hebt.

3. De uitvoering

De meningen die jouw onbewuste heeft toegekend aan wat jij ervaren hebt vormen gegevens die als referentie bewaard worden. Dit is hoe je leert overleven in de wereld. Zo leer je lopen zonder je te hoeven concentreren op iedere beweging; zo leer je autorijden zonder dat je bewust iedere beslissing moet maken; zo leer je te reageren op prikkels zonder eerst te moeten nadenken. Dat is in veel praktische gevallen erg handig, maar dit is tevens de oorzaak van alle problemen.

In de loop van je leven, refereert jouw onbewuste constant aan deze data en geeft aan je bewuste brein en je lichaam tekens om daarbij passend te antwoorden en te reageren. Bij voorbeeld, wanneer je als kind een keer bang bent geworden voor een hond, kun je het onbewuste gegevensbestand in je hebben dat honden (of misschien dat type hond) levensbedreigend zijn.

oorzaak van trauma, angst voor honden, herinnering, traumatische ervaring, gebeten hond

Dat betekent dat iedere keer dat jij een hond ziet (of specifiek dat type hond) je angst voelt. Jouw onbewuste heeft die reactie opgenomen en ervaren om jou in de toekomst voor een dergelijk gevaar te beschermen.

Het maakt niet uit of de hond die je vandaag ziet vriendelijk en ongevaarlijk is, jouw brein en lichaam reageren in vervolg op het originele bestand dat jij in je archief  vasthoudt. En als je zelf geen bewuste herinnering hebt aan die ervaring, kun je zelfs geïrriteerd raken door je eigen ‘aanstellerij’. Maar er is altijd een reden, ergens.

Omdat deze gegevens onbewust zijn, hebben we de krachtige werking ervan niet in de gaten; dat betekent dat we reageren zonder dat we weten waarom. Zo kun je, bijvoorbeeld, grote moeite hebben met een bepaald soort eten te weerstaan, terwijl je weet dat het slecht voor je is; ongeacht hoeveel wilskracht je probeert te gebruiken, je merkt altijd weer dat je eraan toegeeft.

Verbindingen

Wanneer je in staat zou zijn om in de data in jouw onbewuste archief te kijken zou je kunnen ontdekken dat jouw anders altijd afstandelijke  vader jou dat eten een paar keer gegeven heeft en jouw onbewuste dit heeft opgeslagen als een ervaring van zijn liefde voor jou. Hierdoor heeft jouw onbewuste een verband tussen dit eten en liefde gelegd. Daarom is het zo moeilijk om dit voedsel te weerstaan, omdat het in jouw onbewuste liefde betekent. En jouw verlangen naar die liefde is sterker dan jouw vastberadenheid om dat voedsel te weigeren.ijs is liefde, oorzaak emotie eten, ik houd van chocola, chocola houdt niet van mij.

Zelf was ik een ijs-junkie. Ondanks dat ik steeds bewuster ging eten, bleef het moeilijk om ijs te weerstaan. Daar ik vrijwel geen suiker meer gebruik vond ik ijs ook steeds minder lekker, maar ‘het had iets’. Bij nader onderzoek kwamen herinneringen boven uit mijn jonge jaren; soms reden mijn ouders samen op de bromfiets de hele stad door om Italiaans ijs te halen. IJs eten was voor mij gekoppeld aan de momenten van
harmonie en veiligheid. Door die koppeling los te laten werd ijs een bekertje suiker met melk. Harmonie en veiligheid vind ik niet in dat bekertje. En eigenlijk is het niet eens zo lekker. Laat het maar eens smelten en proef dan nog eens.

Problemen oplossen, ongeacht de oorzaak

Nu je weet dat de oorzaak van al jouw problemen het archief is dat jouw onbewuste in stand houdt, hoe kom je dan van je problemen af? Heel eenvoudig: door in het archief te duiken en daar te veranderen wat je anders wilt. Als je de herinnering aan de hond, die jou vroeger bang maakte, verandert zal automatisch jouw reactie op honden vandaag de dag veranderen. Of als je het levensmotto dat arbeid zwaar  en werken een last  is kunt loslaten, maak je het mogelijk om je droombaan te creëren en lol in je werk te hebben.

Het veranderen van de referentie die jouw vader’s liefde aan bepaald voedsel verbindt, resulteert automatisch in bevrijding van de drang om dat voedsel te eten. Dit is de wijze waarop met het gebruik van de Faster EFT methode problemen kunnen worden opgelost; door de oorzaak (de wortel) aan te pakken in plaats van de symptomen. De oorzaak, in dit geval, is de verbinding tussen jouw vader’s liefde en dat eten. Of in mijn geval, de verbinding tussen mijn ouder’s momenten van harmonie en ijs eten. Dit is waarom diëten niet werken, dat spul opeten is een symptoom, niet de oorzaak van het probleem.

Terwijl je wellicht het originele incident niet bewust herinnert, wanneer je begint te werken aan de ervaring van het probleem zelf (zoals de drang om iets specifieks te eten) refereert jouw onbewuste automatisch aan welke herinnering dan ook, die is opgeslagen en gerelateerd aan dat probleem.

Ik heb vele honderden sessies gegeven volgens een vaste procedure. Het verloop van een sessie is vaak zeer verrassend en altijd effectief. Wij zijn oneindig bewustzijn en tot veel meer in staat dan wij beseffen.

Het verleden veranderen?

Nee, wij kunnen het verleden niet veranderen. Dat is voorbij!  Maar je kunt wél veranderen hoe jij de gebeurtenissen uit het verleden bewaart en betekenis geeft. Die hond van toen is al lang dood, maar in jou leeft hij nog en maakt je nog steeds bang. Hoe redelijk is dat? Dat ijsje van toen smaakt nergens meer naar en maakt me dik, opgefokt en ontevreden. Ik vind geen harmonie en geen veiligheid als ik het nu eet.

Wil je precies leren hoe je Faster EFT kunt toepassen en problemen oplossen door je onbewuste referenties te veranderen, lees dan: De Faster EFT Techniek – Stap-voor-Stap.

Begin gewoon vandaag. Doe mee met mijn gratis online 5 daagse Challenge Stress Verminderen.